ARENA CINEPLEX | RODA CINEPLEX | MOBIL3DCINEMA
“Cinema is a matter of what's in the frame and what's out”
― Martin Scorsese
CONTACT INFO

U PRODAJI ULAZNICE ZA FILMSKE KRUGOVE STERIJINOG POZORJA

Novi program Sterijinog pozorja u Areni Cineplex od 27. maja do 1. juna

Novi program Sterijinog pozorja "Filmski krugovi" biće održan u bioskopu Arena Cineplex od 27. maja do 1. juna u okviru kojeg će biti prikazano šest dokumentarnih filmova sa prostora bivše Jugoslavije. Ulaznice su u prodaji na blagajnama bioskopa Arena Cineplex.

Selekciju filmova sačinio je autor brojnih dokumentarnih filmova, Aleksandar Reljić, a tokom Filmskih krugova imaćemo priliku da pogledamo „El Shatt – nacrt za utopiju”, autora Ivana Ramljaka, “Jedna žena, jedan vek”, Želimira Žilnika, drugi deo diptiha Mile Turajlić "Filmske gerile - Scene iz Fonda Labudović", “Tvornice radnicima” hrvatskog reditelja Srđana Kovačevića, norveški film “Pomračenje”, Novosađanke Nataše Urban i film “Koreni” koji na veliko platno donosi Tea Lukač.

Premijerno u Srbiji u okviru Sterijinih “Filmskih krugova” Mila Turajlić izvešće “Live documentary performance - Filmski žurnali Nesvrstanih: fragmenti #5”. Koncipiran kao VJ-set koji prepliće arhivske fragmente, sa usmenim svedočenjima i privatnom dokumentacijom, performans otvara scenski prostor za intimno promišljanje neispunjenih političkih projekata. Snimci napravljeni 50-tih godina širom dekolonijalizovanog sveta, vode nas na palubu Galeba, čuvenog broda Predsednika Tita, do dalekih obala oslobodjene Indonezije i Indije, u redove afričkih pokreta za nezavisnost, i do prvog Samita nesvrstanih u Beogradu.

Više informacija možete pronaći na sajtu: http://www.arenacineplex.com/filmski_krugovi

Filmski krugovi na 69. Sterijinom pozorju, sa svojim dugometražnim dokumentarnim filmovima u revijalnoj selekciji, na najbolji način će prikazati tendencije u dokumentarnom filmu, koje se bave temama iz nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, sa osvrtom na aktuelni društveno-politički, ekonomski i kulturni kontekst postjugoslovenskog prostora. Ova revijalna selekcija pokazaće i koliko se danas autori u regionu interesuju i bave temama problematike jugoslovenskog nasleđa, koje u main stream krugovima bivših republika nisu popularne, a često su i nepoželjne.

No, prvo da objasnimo otkud dokumentarni film kao medij na 69. Sterijinom pozorju?

Razlog je jednostavan ‒ dokumentarni film se toliko razvio u poslednje dve decenije, da osvaja svet na svim prestižnim svetskim festivalima, zbog činjenice da je sredstvo koje precizno čita naše posleratne i tranzicijske traume, kao i fenomene istorijskog revizionizma, prema nečemu što je bio naš jugoslovenski identitet. Ti problemi su predmet i velikog broja domaćih dramskih tekstova.

Stoga, čini se da je Sterijino pozorje, kao najveći festival domaće drame, pravo mesto za reviju dokumentarnih filmova koji se bave postjugoslovenskim identitetskim temama, koje sigurno mogu biti dobra insipiracija dramskim piscima za neke nove domaće tekstove. Revija ovih dokumentarnih filmova prikazuje period od početka stvaranja socijalitičke Jugoslavije, preko borbe za njenu nezavisnost, značaja u svetu kao lidera Pokreta nesvrstanih i zemalja trećeg sveta, bezbrižnost toga vremena, zatim sistema socijalističkog samoupravljanja i na kraju krvavog raspada, suočavanja sa prošlošću, pa sve do žala za domovinom, zavičajem iz kojeg su mnogi bili prisiljeni da pobegnu. Sve ovo su, čini se, teme koje se i dalje tiču i ticaće se svih nas, a samim tim i naših autora, pre svega dramskih pisaca, književnika, scenarista…

Takođe, važno je da naglasimo da se autori dokumentarnih filmova, osim toga što se hrabro hvataju u koštac sa temama koje nas opterećuju, i u produkcijskom smislu povezuju sa kolegama u bivšim jugoslovenskim republikama, tako da je u godinama unazad stvorena jedna neformalna scena dokumentarnog filma koja zajednički diše i živi na postjugoslovenskom prostoru i tako predstavlja primer dobre prakse.

Zato, u susret jubileju ‒ 70. Sterijinom pozorju, krećemo i sa sterijanskim krugovima dokumentarnog filma, da bi svojim malim i skromnim doprinosom inspirisali domaće autore i na taj način pomogli razvoj domaće drame.

Selektor Filmskih krugova, Aleksandar Reljić, rođen je 1974. u Beogradu. Autor je brojnih dokumentarnih filmova koji su se bavili temama kulture sećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i sl. Posebno se bavio temama stradanja u Drugom svetskom ratu kao i ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Vodi malu novosadsku produkciju „Core Dox“, osnovanu 2019. sa kojom je do sada uspeo da snimi tri nagrađivana dugometražna dokumentarna filma – „Proces Sandžak“, „Do daske“ i „Mamula All Inclusive“, u koprodukciji sa partnerima u zemlji i regionu. Njegov film „Unuk (Enkel)“, koji se bavi temom Holokausta, banalnosti zla, ali i praštanja, dobio je veliki broj domaćih i stranih priznanja i bio nominovan za Najbolji evropski dokumentarni film godine 2018. na festivalu Prix Europa u Berlinu. Zaposlen je u Dokumentarno-obrazovnom programu Radio televizije Vojvodine, a dve godine je bio na mestu odgovornog urednika redakcije. U svet filma došao je nakon dugogodišnje plodne karijere u novinarstvu.

U okviru Filmskih krugova na 69. Sterijinom pozorju biće organizovan i okrugli sto sa sledećim temama:
• Dokumentarni film sa postjugoslovenskim temama
• Produkcija, koprodukcije i distribucija dokumentarnih filmova na postjugoslovenskom prostoru

 


comments powered by Disqus

DANAS NA REPERTOARU 13.07.2024.

GROF MONTE KRISTO

NEŠTO JE U MORU

DO ZADNJEG DAHA

GROZAN JA 4 3D (sinhronizovano)

GROZAN JA 4 (titlovano)

ODVEDI ME NA MESEC

TIHO MESTO : DAN PRVI

U MOJOJ GLAVI 2 (titlovano)

U MOJOJ GLAVI 2 3D (sinhronizovano)

POSMATRAČI

GROZAN JA 4 (sinhronizovano)

U MOJOJ GLAVI 2 (sinhronizovano)

GARFILD (sinhronizovano)

IZMIŠLJENI PRIJATELJ (sinhronizovano)

Kung Fu Panda 4 (sinhronizovano)

Preuzmi aplikaciju

Arena cineplex brzi repertorar