ARENA CINEPLEX | RODA CINEPLEX | MOBIL3DCINEMA
“Cinema is a matter of what's in the frame and what's out”
― Martin Scorsese
CONTACT INFO

HUMANITARNA AKCIJA ÄŒEPOM DO OSMEHA U ARENI CINEPLEX

Budimo humani i prikupimo Å¡to viÅ¡e čvrstih plastičnih čepova od sokova, vode, piva, mleka, jogjogurta, kečapa...
Akcija ÄŒepom do osmeha nastala je na inicijativu diplomirane ekološkinje i predsednice humanitarno ekološke organizacije ÄŒepom do osmeha Vanje Petkovićiz Novog Sada. Vanja je tokom svojih studija saznala za primer dobre prakse Slovenije, gde je pokrenuta humanitarna akcija recikliranja čepova sa ciljem da se prikupe sredstava za pomoć deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju u obrazovno školskom procesu.
 
Sa željom da akcija ovakog značaja zaživi u Srbiji, Vanja je zajedno sa svojim saradnicama odlučila da pokrene akciju ÄŒepom do osmeha. Akcija se zasniva na prikupljanju plastičnih čepova, koji se recikliraju. Novcem dobijenim od reciklaže se oboleloj deci obezbeđuju ortopedska pomagala.
 
Do sada je akcijom ÄŒepom do osmeha Davidu Mernjiku,  koji boluje od cerebralne paralize, kupljen sto za nesmetano funkcionisanje u okviru školskih aktivnosti. Stefanu Marinkoviću iz Zmajeva zamenjena su kolica koja je prerastao. Dragan Krga iz Sombora, koji boluje od oduzetosti donjih ektremiteta, dobio je specijalni električni tricikl koji mu je pomogao da se osamostali. Nataši Minić iz Futoga, koja boluje od cerebralne paralize, kupljen je terapeutski tricikli rađen po njenim merama kako bi vežbala svoje nogice i prohodala samostalno.
 
Akcija se nastavlja dalje i trenutno se prikupljaju čepovi za Slađanu Ugricu i Vuka Lojkovića. Slađana je iz Koluta i boluje od cerebralne paralize. Njoj je potreban terapeutski tricikl na kojem će svakodnevno vežbati. Vuk je iz Beograda, opština Rakovica. Ima cerebralnu paralizu (G80). U dogovoru sa roditeljima Vuku je potreban sto po meri, kako bi mogao na njemu da uči i jede kod kuće.
 
Danas ovu akciju podržavaju brojne institucije i kompanije. Vrtići i škole su za sada najaktivniji i najradije se odazivaju akciji. Naročito je važno što ovakva akcija ima trostruku ulogu, a to je da se otpad reciklira, da se misli o svojoj sredini i da se razvija humanost i solidarnost kod dece i ljudi.
 
Princip projekta je jednostavan, ali pokazalo se i kao efikasan.
Potrebno je prikupiti čvrste plastične čepove, npr. od mleka, jogurta, sokova, vode, piva, kečapa, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnost za sudove…) Sakupljene količine čepova od plastike se odvoze u reciklažni centar, a prikupljena sredstva se koriste u humanitarne svrhe. Konkretno ova akcija je dala akcenat na decu sa invaliditetom, da im omogućimo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju. Istovremeno postiže se i ekološki doprinos u očuvanju životne sredine.

comments powered by Disqus

DANAS NA REPERTOARU 29.03.2024.

Godzila x Kong: Novo carstvo 2D

VAU VAU ZVEZDA 2 (sinhronizovano)

ZA DANAS TOLIKO

UKUS LJUBAVI

Godzila x Kong: Novo carstvo 3D

ARTUR KRALJ

Baba Jaga (sinhronizovano)

48 SATI I 1 MINUT

AMELIJINA DECA

Kung Fu Panda 4 3D (sinhronizovano)

ŠKOLA MAGIČNIH ŽIVOTINJA 2(sinhro.)

Dina:Drugi deo

Kung Fu Panda 4 (sinhronizovano)

RUSKI KONZUL

JORGOVANI

KUCE U OPERI (sinhronizovano)

LESI: NOVA AVANTURA (sinhronizovano)

NEDELJA

Preuzmi aplikaciju

Arena cineplex brzi repertorar